Quantcast
Channel: Aktuell politik » biobränsle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Misslyckad svensk satsning på biobränsle i Liberia

$
0
0

Vattenfalls och Swedfunds biobränsleprojekt i Liberia lämnade liberiska bönder med både ekonomiska problem och försämrad miljö. Dessutom gjorde statliga Vattenfall förluster i miljardklassen. Det visar en ny rapport från Swedwatch, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen som har granskat Vattenfalls och det statliga Swedfunds biobränsleaffärer i landet. Det som finns kvar i Liberia efter Vattenfalls hastiga reträtt är ogräsbevuxen mark och bönder som förlorat möjligheter till försörjning.

- Vattenfalls och Swedfunds investering i och plötsliga utträde ur Liberia i fjol ledde till försämrade inkomstmöjligheter för redan utsatta skogsbönder. De svenska bolagen gjorde vissa ansträngningar för att det här skulle bli ett win-win-projekt, men det blev ett mardrömsscenario för alla, och värst drabbas lokalbefolkningen Liberia, säger Swedwatchs kanslichef Viveka Risberg.

Det var 2010 som statliga Vattenfall och utvecklingsfinansiären Swedfund köpte 30 procent av aktierna i biobränslebolaget Buchanan Renewables Fuel, BRF. Gamla gummiträd skulle förvandlas till träflis och biomassan skulle dels gå på export och dels användas som bränsle till ett kraftverk för att förse huvudstaden Monrovia med el. Satsningen ingick i Vattenfalls strategi för att minska koldioxidutsläppen genom sameldning av biomassa i kolkraftverk. I maj 2012 beslöt Vattenfall att dra sig ur investeringen av ekonomiska skäl. Några månader senare avslutade BRF samtliga kontrakt med skogsbönderna. Efter försäljningen rapporterade Vattenfall nedskrivningar på drygt 1,3 miljarder kronor. Swedfund köptes ut av Vattenfall och förlorade inget på affären.

- Vår rapport visar tydligt att regeringen måste skärpa ägardirektiven till Vattenfall så att det inte finns någon tvekan om hur bolaget ska agera i liknande fall i framtiden. Att byta ut kol mot biobränsle är nödvändigt, men det måste ske på ett hållbart sätt, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Rapporten pekar på hur viktigt det är att investerare i fattiga länder följer FN:s och OECD:s ramverk för att minimera risken för att bidra till miljöproblem och kränkningar av rättigheter. Vattenfall och Swedfund hade ingen exitstrategi i syfte att mildra följderna av deras uttåg ur Liberia.

- Det är orimligt att statliga svenska bolag lämnar efter sig nya problem för lokalbefolkningen till följd av bristande ansvarstagande. Riksdagen antog politiken för global utveckling (PGU) med syftet att få samhällets politiska och ekonomiska aktörer att dra åt samma håll och bidra till en hållbar global utveckling – här har effekten blivit den omvända, säger Gunilla Hallonsten, internationell policychef på Svenska kyrkan.

Ladda ner rapporten Cut and Run på www.swedwatch.org.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images